Publicatie: de rol van complement in autoimmuun hepatitis

Het complement systeem, een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem, speelt bij veel (autoimmuun) ziekten een belangrijke rol bij weefselschade. De introductie van complementinhibitors heeft geleid tot nieuwe therapeutische mogelijkheden voor verschillende autoimmuun ziekten. Maar over de rol van complement in autoimmuun hepatitis was nog weinig bekend.

Deze studie laat door middel van immunohistochemie zien dat, hoewel er veel auto-antistoffen aanwezig zijn in patiënten met autoimmuun hepatitis, dit niet leidt tot complementactivatie. Een review van de literatuur laat zien dat ook bij primaire biliaire cholangitis en primaire scleroserende cholangitis de rol van complement beperkt is. Complementinhibitie zal waarschijnlijk geen nieuwe therapeutische optie vormen voor AIH, PBC en PSC.


In deze berichten geven we korte samenvattingen van het onderzoek dat gedaan is door de autoimmuun hepatitis werkgroep. Een volledige lijst met publicaties vind u hier. Hier kunt u ook de link naar het volledige artikel vinden.